Zijn wij nog natuur?

Steeds maar haasten, altijd druk en nooit tijd. Tegen het einde van het jaar lijkt het alleen maar erger te worden. Het rennen en stressen.

Hoe anders gaat het er in de natuur aan toe. De blaadjes vallen van de bomen. De energie van de boom trekt zich namelijk terug. Planten sterven af, boven de grond dan. Ook hier trekt de energie zich terug onder het dekentje van aarde.  Het egeltje in onze achtertuin heeft een holletje gemaakt van gevallen bladeren en is begonnen aan zijn (of haar?) winterslaap.

Planten en dieren verstillen in de winter. Om in het voorjaar weer uitbundig naar buiten te komen. Hoe anders doen wij mensen dat. Terwijl wij ook deel uitmaken van de natuur. Maar we zijn dit vergeten.

Word het je allemaal te veel? Hoe ver ben jij verwijderd geraakt van de boom of het egeltje?  Nou snap ik dat je niet even een winterslaap kan gaan houden. Je gezin of je baas ziet je al aankomen. Maar waar zou je, al is het maar een klein beetje, meer naar het seizoen kunnen gaan leven? Lekker cocoonen op de bank in een dekentje gewikkeld. Eens een uurtje eerder gaan slapen. Proberen te plannen dat je zo nét voor Sint en Kerst niet ook de tandarts van de kinderen en jezelf plant. Of die verbouwing. Of het jaarlijkse vriendinnenweekend. Of……..

En ga in plaats daarvan eens lekker naar buiten. De natuur in. Zoek een dikke boom op. En ga daar tegenaan staan. Voel zijn aardende energie door je heen stromen. Ook zonder blad zit de stam nog vol levensenergie. En daar kan jij je aan opladen. Hij heeft echt genoeg energie, ook voor jou. En als je twijfelt of het mag, dan vraag je het de boom toch gewoon?

De natuur zit vol voedingsstoffen. De bast van de wilg bijvoorbeeld. Deze is industrieel synthetisch nagemaakt en heet sindsdien aspirientje. Maar je kunt dus ook op een stukje wilgenbast kauwen.

Er zijn ook supplementen die wel natuurlijke voedingsstoffen bevatten. En levensenergie. Saffraantabletten bijvoorbeeld.  Zij stimuleren je gelukshormonen dopamine en serotine, die onder meer gaan over lekker slapen, stemming en daadkracht. Je kunt saffraantabletten bij mij bestellen. Of (voordeliger) als prepaidpakket met 9 verpakkingen rechtstreeks bij de leverancier. Je ontvangt dan een 10e verpakking extra gratis erbij en betaalt geen verzendkosten.