Weten wat je belangrijk vindt

 

Hooggevoelige mensen hebben bijna altijd hun antennes aan staan. Zo kunnen ze opvangen of iemand in hun omgeving iets nodig heeft. Kunnen ze daar direct op in springen. Hun hulp aanbieden. Of ongevraagd gaan helpen. Zich opdringen soms zelfs.

Ze doen dat vanuit de allerbeste bedoelingen. Want ooit was het hard nodig om je voelsprieten uit te hebben. Zodat je snel kon signaleren of het veilig was. In je jonge jeugd, in de buik van je moeder of nog daar voor. Maar nu, op volwassen leeftijd doen ze dat nog steeds. Niet alleen het scannen van een situatie, maar ook het hulp aanbieden, het zich opdringen. Want je kan toch maar beter klaar staan om te helpen dan dat je die pijn te verduren krijgt dat je niét op tijd paraat stond. Denkt dat deel in jou dat de pijn van die afwijzing ooit heeft meegemaakt.

En dus leef jij je leven vanuit die doorgeschoten kwaliteit. Vanuit die tegenpool van wat eigenlijk jouw eigen behoefte is.

Ken je de kernkwadranten van Daniël Ofman? Welk gedrag van jou is een beetje ‘te’ geworden? Ben je te hulpvaardig op het opdringerige af? Ben je te bepalend richting anderen hoe het allemaal moet? Of waai je juist met alle winden mee?
Je bent in je valkuil geschoten. De overdreven versie van jouw kernkwaliteit.  Kijk maar eens welke mooie kwaliteit van jou er onder die valkuil tevoorschijn komt. Opdringerig? Misschien is jouw kwaliteit dat je heel goed aanvoelt wat iemand anders nodig heeft. Ook al voelt die persoon dat zelf nog niet.
Dominant? Wie weet heb jij heel snel helder overzicht  wat er gedaan moet worden.
Geen eigen mening? Jij bent waarschijnlijk heel flexibel.

Je bent doorgeschoten in die mooie kwaliteit omdat je hem hebt gebruikt om een onderliggende behoefte te vervullen. De opdringerige persoon is bijvoorbeeld doorgeschoten in het aanvoelen wat anderen nodig hebben. Ze voelt dat het anders ‘fout’ gaat. Waardoor de ander zich verdrietig of gekwetst zal voelen. En zij vervolgens met de boosheid of het verdriet van die persoon te dealen krijgt. Dus eigenlijk probeert ze zichzelf te beschermen. Ze wil niet afgewezen worden. Ze wil zelf beschermd worden, veiligheid voelen, erkend worden. Dat is haar onderliggende behoefte.
En dat uit ze door er voor die ander te zijn. Alleen maar om te voorkomen dat ze zelf afgewezen wordt. En wat gebeurt er? Ze is zo opdringerig in haar manier om er voor die ander te zijn dat ze alsnog afgewezen wordt.

Ken je die? Dat je denkt: ik heb toch zo mijn best gedaan om te voorkomen dat….. en nou gebeurt het toch!
Ik herken hem heel goed. Het gebeurt mij vaker als ik ‘zo mijn best doe’. Mijn uitdaging is dus om minder mijn best te gaan doen om anderen te redden. Want eigenlijk wil ik mijzelf redden. En door zo mijn best te doen ben ik zelf altijd de klos.

 

In welk gedrag ben jij doorgeschoten? Wat breng jij op een ‘te’ manier in de wereld wat eigenlijk jouw eigen onderliggende behoefte is? Je mag jezelf dat geven. En dat doe je door jouw mooie kernkwaliteit die onder die valkuil verborgen zit, aan jouzelf te geven. Omdat je het waard bent. Omdat je het verdient. Omdat dat belangrijk voor je is.

 

Schrijf het maar eens op. Het kan best een puzzel zijn maar ook heel waardevol als je weet waarom je doet wat je doet. En dit vervolgens aan jezelf gaat geven.

 

Het Kernkwadrantenspel van Daniël Ofman kan je hierbij helpen. Met behulp van kaartjes krijg je inzicht in jouw kernkwadrant: niet alleen leer je je kernkwaliteit en je valkuil zien, maar ook je allergie (waar je bij andere mensen écht niet tegen kan) en je uitdaging (wat je in anderen bewondert). Persoonlijk vind ik het eerder inzichtgevend dan spel. Maar heel waardevol. De insteek die ik in dit blog heb gekozen is deels dezelfde en deels een variant op de versie van Daniël Ofman.

Alles is energie. Dat zie ik in het kernkwadrantenspel ook weer zo mooi terug.