Verzuring

Zuur – Base balans

Veel mensen hebben last van een verstoorde zuur-base balans, ook wel wel verzuring genoemd.
Oorzaken van verzuring zijn stress, te weinig beweging, gebrek aan slaap, verkeerde voeding, milieuvervuiling, straling, medicatie, roken, alcohol, intensief sporten, zwaar werk en veroudering (vanaf ca 40 jarige leeftijd).
Deze invloeden zorgen voor het ontstaan van zure afvalstoffen in je lichaam. Op een gegeven moment is de hoeveelheid zure afvalstoffen te groot om nog door het lichaam verwerkt en afgevoerd te kunnen worden. En dan stapelen de afvalstoffen zich op.

Als je lichaam verzuurd is, kan je verschillende lichamelijke klachten krijgen.

Door te ontzuren help je je lichaam een handje. Als je meer basisch gaat eten en drinken, kan je werken aan het behoud van een goede zuur-base balans.

Hoe heb ik dit aangepakt?
Ik ben gestopt met suiker gebruiken. Want suiker verzuurt enorm.
Ik dronk al geen frisdrank, dus doe jij dat wel, kies alternatieven als water of kruidenthee.
Eet veel groenten. En minder vlees. En ook weinig rijst, pasta, brood en andere koolhydraten.
Ik drink ‘s ochtends een glas versgeperst bleekselderijsap uit mijn horizontale slowjuicer. Het is nu mijn begin van de dag ritueeltje geworden, zoals voorheen koffie maken mijn ritueel was. Met de koffie ben ik gestopt.

Om een stabiele zuur-base balans te hebben, zou je ongeveer 20% tot 40% verzurende producten en 60% to 80% basische producten moeten eten en drinken.  De verhouding in de westerse wereld is echter andersom: de meeste mensen eten 60% tot 70% verzurende producten.

Je kan niet alleen minderen met het aantal verzurende producten dat je eet of drinkt en meer basische producten gaan consumeren, maar je kunt je lichaam ook helpen met aanvullingen.
Basisch water. In de verpakking die ik gebruik, zitten ook pH teststrips, zodat je zelf kunt meten hoe het met je zuur base balans is gesteld.
Zuurbalans thee
Wat ook nog een optie is, is om natriumbicarbonaat tabletten te gebruiken. Volgens artikelen die ik heb gelezen moet je niet zomaar een lepel natriumbicarbonaat innemen omdat dan het orgaan dat zelf natriumbicarbonaat aanmaakt van slag raakt. De tabletten zijn omhuld met een maagsapresistent laagje en passeren het betreffende orgaan zonder het lastig te vallen. De tablet gaat zijn werk in een later stadium in het lichaam doen.

PS: de linkjes zijn affiliatelinks. Je helpt mij door via deze linkjes je bestelling te doen.