Stress

Veel mensen ervaren chronische stress.
De oorzaken zijn zeer divers, zoals onder andere:
-drukte op het werk, of een slechte werkrelatie
-privéproblemen
-stress door wifi en andere straling
-vroeg kinderlijk trauma, dat in je celgeheugen is opgenomen

 

Stress veroorzaakt diverse fysieke en emotioneel/mentale klachten:
-niet meer goed kunnen concentreren
-besluiteloosheid
-piekeren
-irritatie/kort lontje
-hoge bloeddruk
-tandenknarsen en kaak klemmen
-angstig, overal beren op de weg zien
-spierspanningen, bijvoorbeeld kaak klemmen, gespannen nek en schouders, rugpijn
-diarree
-buikpijn
-slaapproblemen
-etc.

 

Door stress sta je continu in standje overleven. Dat is vanuit de oertijd zo geregeld. Bij (al dan niet terecht) gevaar gaat ons reptielenbrein in de vecht- of vluchtstand. Vrouwen gaan ook wel in bescherm- of please stand. Deze overlevingsstand gaat vóór alle andere processen in ons lichaam. Want er is zoveel energie nodig om die overlevingsstand te kunnen voeden, dat er heel veel bouw- en brandstoffen in het  lichaam voor de overlevingsstand worden ingezet. Die stoffen zijn dan niet meer beschikbaar voor het spijsverteringssysteem, het immuunsysteem, voortplantings (hormonale) systeem etc.

Vandaar dat je bij chronische stress last krijgt van spijsverteringsproblemen, vaker ziek wordt of menstruatie/overgangsproblemen krijgt.

Stress is dus niet alleen een psychische aangelegenheid. Stress vreet mineralen en vitaminen. Die je hard nodig hebt om voeding om te kunnen zetten in bouwstoffen, brandstoffen en hormonen.
Houd je door stress te weinig vitaminen en mineralen over om bijvoorbeeld het hormoon dopamine aan te maken, dan kan dat leiden tot somberheid, doelloosheid, geen zin meer om je bed uit te komen etcetera.
Wordt de aanmaak van vrouwelijke hormonen door de stress onderdrukt, dan kan je last krijgen van PMS, klachten tijdens de menstruatie en overgangsklachten.
Maak  je door stress te weinig serotonine aan, dan kan dit niet worden omgezet in melatonine, het slaap-hormoon waardoor je de halve nacht wakker ligt.
En worden er te weinig schildklierhormonen aangemaakt, dan kan het zijn dat je het steeds koud heb, of dat je andere schildklierklachten krijgt.

Door stress gaan de minuscule openingetjes in je darmwand verder open staan. Daardoor kunnen er te grote brokken voedsel door de darmwand heen wat tot laaggradige ontstekingen leidt. Dit wordt lekkende darm genoemd. Hierdoor worden voedingsstoffen niet meer goed opgenomen in je lichaam, waardoor je tekorten opbouwt. Bovendien worden veel hormonen aangemaakt in je darmen. O.a. de hormonen om je ontspannen en zelfverzekerd te voelen en om lekker te slapen. Deze hormonen worden ook wel gelukshormonen genoemd. Laat je darm teveel voedingsstoffen door dan worden die hormonen niet meer goed aangemaakt, met nóg meer stress tot gevolg.

Je darmen worden niet voor niets je tweede brein genoemd.

Heb jij al meerdere psychologen ‘versleten’ en merk je dat je met praten alleen (je eerste brein) niet tot de oplossing komt?
Wil je je tweede brein (je darmen) inzetten om:
– weer meer rustgevende en zingevende gelukshormonen aan te maken,
– dat wat je eet bij te laten dragen aan meer energie in plaats van het grootste deel onverteerd in de toiletpot terug te zien,
-en minder stress te ervaren.

 

Doe gratis de gelukshormonentest.

Vul in het zoekscherm mijn naam Saskia Kenbeek als stressoloog in. Het invullen van de test duurt 15 tot 20 minuten. Neem er dus even de tijd voor. Je ziet direct de uitslag.

Leuk, ik doe de gelukshormonentest

 

Hoe verder?
Wil je weten wat de kleuren en getallen van de testuitslag betekenen? Inzicht in de stand van zaken met betrekking tot de vier gelukshormonen dopamine, acetyl choline, GABA en serotonine. Boek dan een stressologie consult.

– De uitslag van de door jou ingevulde vragenlijst vertelt wat jouw dominante gelukshormoon is, of te wel wat jouw sterke punten zijn.
– Verder krijg je inzicht hoeveel gelukshormonen je verbruikt wat aangeeft hoeveel stress je hebt en hoe je je voelt als je een te laag niveau aan één of meerdere gelukshormonen hebt.
– Je komt te weten of er een kans is dat je last hebt van darmproblemen.
– En je ziet welke gelukshormonen een boost mogen krijgen om je stressbestendigheid te vergroten.

Met natuurlijke supplementen kan je je darmwand herstellen, zorgen dat voeding goed in je cellen wordt opgenomen, stress verlagen en je stressbestendigheid verhogen. Kortom: natuurlijke supplementen helpen je je balans te herstellen.
Ik vertel je welke natuurlijke supplementen je tijdelijk nodig hebt totdat je lichaam ze weer zelf kan aanmaken uit voeding. Gebruik niet de goedkopere synthetische supplementen.  Die worden niet goed door het lichaam opgenomen, waardoor alleen de fabrikant er beter van wordt.  Je hebt natuurlijke supplementen nodig om je lichaam, jouw voertuig te laten functioneren. Net als dat je wekelijks je auto voor vele euro’s vol benzine tankt om jou te vervoeren.

Tot slot krijg je van mij een aantal voedingsadviezen zodat je naast de geconcentreerde voedingsstoffen de benodigde vitamines, mineralen en aminozuren om gelukshormonen aan te maken ook via je ontbijt, lunch en avondmaaltijd binnen kan kan krijgen.

 

Supplementen

Omega 3 balance oil is de allerbelangrijkste. Het heeft meerdere functies, maar waarom ik het hier noem is vanwege de celdoorlaatbaarheid. Je celmembranen moeten weer zacht worden en daar is balance oil als enige bekende heel erg goed in. Alleen met een zacht celmembraan kunnen vitamines en mineralen in de cel komen. Anders kun je nog zo gezond eten en nog zoveel vitamientjes slikken, het doet niks en je poept het er allemaal weer uit. Je hebt balance oil zo’n 4 tot 6 maanden nodig voor de celdoorlaatbaarheid. 

Hier lees je meer over Balance oil.