Relax. Ontspanning voor je onderste chakra’s

 

Heb jij vakantie, net gehad of nog in het vooruitzicht? Ik hoop het wel voor je. Ik ben net terug met mijn gezin uit Denemarken en geniet nog van de laatste paar dagen zomervakantie. In regio Zuid beginnen de scholen weer bijna.
Als je me op Facebook volgt, dan heb je misschien de mooie edelsteen gezien die ik Denemarken heb gekocht. Ik ben helemaal verliefd op mijn mooie Barnsteen. En je zal op Facebook hebben gemerkt dat ik heel enthousiast ben over mijn nieuwe manier van werken: online ondernemen. Want ook tijdens mijn vakantie kon ik gewoon mijn cursisten begeleiden via de besloten Facebookgroep van mijn training. En producten op mijn website worden verkocht zonder dat ik erbij hoef te zijn.

Zo veel vrouwen, misschien jij ook wel, zouden mogen gaan doen waar zij blij van worden, wat hen energie geeft. In plaats van werk dat energie kost. Waar je je dagelijks naar toe sleept, je wéér niet bij het optreden of de diplomauitreiking van je kind kan zijn. Je loopt te goochelen met je tijd om het georganiseerd te krijgen dat de auto naar de garage moet. Of wanneer je eindelijk weer eens kan sporten. Ja, ‘s avonds als je moe uit je werk komt, en het liefst op de bank neerploft. Dan heb je tijd om te sporten. Maar geen energie. Die moet je eerst bijtanken zodat je de volgende dag werken weer volhoudt.

Ik heb jaren zo gewerkt, met een burn-out tot gevolg. En nu dus online. Zo anders. Zo vrij.

Maar eerlijk is eerlijk, met een risico, voor mij in elk geval. Ik ga zo op in mijn werk dat ik wel eens te lang achter elkaar op mijn laptop bezig ben. En dus te lang stilzit. En dat vinden mijn onderste chakra’s niet fijn. Ook de spieren in mijn bekkengebied voel ik soms protesteren.

Dus tijd om een alert in te stellen. En een oefening om energie door te laten stromen. Misschien ook fijn voor jou.

Ga op je rug op bed liggen met je billen dicht bij de muur (15-20 cm afstand van de muur). Een handig truukje om dat voor elkaar te krijgen is op je zij te beginnen met je billen vlak bij de muur. Dan rol je je op je rug en komen je benen omhoog. Je zet je voeten plat tegen de muur. Zorg dat je voeten en je knieën bij elkaar zijn, maar ontspan je knieën wel. Je onderbenen zijn horizontaal. Adem rustig in tot in je buik. Waarschijnlijk voel je allemaal spanningen, of gaan je spieren trekken of trillen. Adem daar rustig doorheen, laat je spieren ‘gek’ doen en let op dat je je rug ook ontspant. Misschien vind je het fijn om je handen boven je hoofd te leggen. Na een tijdje doe je je knieën een klein beetje uit elkaar. Ook nu zal je weer spanning voelen. Adem daar opnieuw een aantal minuten doorheen.

Je zal merken dat je buik, onderrug, bekkenbodem en bovenbenen zich gaan ontspannen. Hierdoor kan de energie in je basischakra (onderaan je stuit), je sacraalchakra (onder je navel) en ook je zonnevlechtchakra (boven je navel) weer lekker doorstromen.

Ik vind het een fijne oefening om dagelijks een paar minuten te doen.

Vergeet je vaak de tijd, of heb je moeite met stoppen als je ergens mee bezig bent, denk dan eens aan een timer. Je hebt apps, maar dat zijn wéér schermpjes en daar wilde je misschien juist minder naar kijken. Ik gebruik een analoge timer. Hieronder zie je mijn timer. Ik heb zelf de witte met rvs. Op heb plaatje zie je hem in antraciet met rvs. Je stelt de timer in op 45 minuten of een uur en je kan niet om het gerinkel heen als het tijd is voor jouw intermezzo.

Zowel met antraciete ring (zoals op de afbeelding) of in wit. De resterende tijd wordt in rood aangegeven.
Voor de antraciete timer klik je hier.
Voor de timer in wit klik je hier.
Je komt dan op de website van bol.com waar je ze eenvoudig kunt kopen.

 

En misschien heb je zelf nog een ouderwetse (of nieuwerwetse) kookwekker in je keukenkastje staan die je kunt gebruiken.