Onkruid

Dit jaar wordt het de derde keer dat ik zelf groenten in mijn tuin ga verbouwen. Vorig jaar was ik bijtijds begonnen met het voorzaaien van de tomaten en courgette. Het jaar ervoor was dat namelijk niets geworden omdat ik ze pas in mei rechtstreeks in de tuin had gezaaid. Maar vorig jaar had ik mooie oogsten.
Komende week begin ik dus weer met mijn zomerhobby en ga alvast het een en ander voorzaaien in minikasjes in de vensterbank.

Een aardende, anti-stress bezigheid. Dankbaar ook.

Naast de zaadjes die uitgroeien tot wat er op het zaadzakje staat, groeit er ook van alles dat ik niet zelf heb gezaaid.
Onkruid. 
En dat hoort te worden weggeschoffeld. Zegt men.

Toen ik nog geen groentetuin had, maar ‘gewone’ planten en bloemen haalde ik nog netjes onkruid weg. Want dat hoorde zo. Maar sinds ik mijn eigen groenten verbouw sta ik er meer en meer bij stil dat dat onkruid vaak heilzame eigenschappen heeft. En vaak zijn de bloemetjes ook nog eens prachtig. Ik laat onkruid dus vaak gewoon staan en proef er eens een blaadje of een bloemetje van nadat ik heb opgezocht wat het is en of het eetbaar is.

Wanneer in de geschiedenis zou de mensheid zijn begonnen met onkruid wegschoffelen vroeg ik me gisteren af. Zou dat gelijktijdig zijn geweest met de opmars van de pilletje en poedertjes door de farma-industrie? Toen ook de kruidengeneeskunde steeds verder gedemoniseerd werd tot het moment waarop we nu zijn aanbeland en vrijwel niemand de werking van kruiden meer weet?

Ik waardeer het onkruid in mijn tuin in elk geval sinds een paar jaar enorm.

En weet je wat ook zo mooi is aan onkruid in je tuin? Je krijgt precies die kruiden in je tuin die jou op dat moment wat willen vertellen.

Zo had ik 2 jaar geleden heel veel paardenbloemen in mijn tuin. Paardenbloem kun je gebruiken voor je lever. Dat kan op zowel fysiek als emotioneel niveau zijn.
Bij lever kun je dus denken aan de levermeridiaan. Die staat voor boosheid.
Staan er veel paardenbloemen in je tuin, dan biedt de bloem zich aan om jou te helpen om boosheid te transformeren.

Op het fysieke vlak helpt paardenbloem je met het ontgiften van je lever.
Toen ruim een jaar geleden mijn darmklachten zich fysiek manifesteerden en ik mijn herstelproces begon met het ontgiften van mijn lever, bleek dus dat de paardenbloemen in mijn tuin mij zo’n driekwart jaar daarvoor al hadden aangegeven dat ik mijn lever mocht ontgiften.
Vorig jaar stonden er minder paardenbloemen. Ik heb af en toe tijdens het tuinieren een blaadje opgegeten. Niet heel lekker, zo rauw. Maar goed voor de grote schoonmaak van mijn lever.

Kruiden en onkruiden kunnen je helpen bij lichamelijke en emotionele klachten.
Natuurlijke supplementen zijn kruiden in geconcentreerde vorm.
De werkzame stoffen uit de kruiden zijn in een capsule of tabletje verzameld.
Hun werking is daardoor sterker dan een takje van hetzelfde kruid uit je tuin.
Bovendien heb ik niet alle kruiden die ik wil gebruiken in mijn tuin.

Zoals de saffraan krokus.

Ik gebruik Viva+, waarin een gepatenteerd stofje uit de saffraan krokus zit, dat helpt om stress te verlichten en je stemming en welzijn te verbeteren. Het ondersteunt gezond functionerende hersenen en zenuwstelsel, wat bijdraagt aan het verminderen van vermoeidheid.
En dat voel ik.
Viva+ is ook een booster voor je gelukshormonen serotonine en dopamine.
En dat voel ik ook.

Tot 29 februari bestel je een verpakking Viva+ van 60 tabletten voor 27 euro. Ik gebruik 2 tabletten per dag. Soms eentje meer als dat nodig is.
Om te bestellen kan je een mailtje sturen naar saskia@timeforhealing.nl.

Let de komende maanden maar eens op welk onkruid zich in jouw tuin of balkon aan jou zichtbaar maakt. Zoek de betekenis op op internet. Herken je de boodschap?
Wie weet eet jij binnenkort zelfgemaakte brandnetelsoep of paarse dovenetel.

PS: Doe gratis de gelukshormonentest en ontdek hoe jouw vier gelukshormonen dopamine, acetylcholine, GABA en serotonine ervoor staan. Invullen van de vragenlijst duurt 20 minuten. Typ in het zoekvenster mijn naam in als Stressoloog.