Het zit niet tussen je oren, maar in je darmen

Heb je wel eens van de hersen-darm-as gehoord?
Je hebt niet alleen een brein in je hersenen, maar er zit ook een brein in je darmen. Ons hele emotionele centrum is gehuisvest in onze darmen. Daarom heb je als je verliefd bent vlinders in je buik.

Als ik ergens tegenop zag, of me heel erg zorgen maakte, dan kwam het vaak voor dat ik acuut naar het toilet moet en soms net op tijd de wc bereikte. Stress zorgde ervoor dat mijn spijsvertering op hol sloeg en zo snel mogelijk de inhoud kwijt wilde. Misschien herken je het.
Soms had ik niet eens een bewust gevoel dat ik me ergens zorgen over maakte, maar mijn lichaam vertelde me het dan op die -niet erg subtiele- manier. Het is het emotionele centrum in mijn darmen dat tegen me sprak. In een jaar tijd kwam ik flink in gewicht aan. En ik kreeg bij steeds meer voedingsmiddelen kort na het eten ervan een pijnlijke en opgezette buik.  Plus dat naar het toilet rennen ….

Tot ik besloot dat ik weer een zachte buik en normale ontlasting wilde hebben. Mijn speurtocht in spijsverteringsland begon. Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik dus gelijk heel veel informatie heb vergaard om voor mijzelf helder te krijgen hoe ik mijn klachten kon aanpakken.
Ik heb mijn eten en drinken drastisch aangepast. En binnen een paar dagen was mijn continue buikpijn weg. Toen ik door had wat ik beter niet kon eten, kreeg ik ook geen opgeblazen en pijnlijke buik na het eten meer. En al snel werd mijn ontlasting beter.
Heel fijn ook dat ik in 3 maanden tijd 8 kilo ben afgevallen.  Terwijl ik heel veel at.

Wat mij opvalt in de informatie die ik lees is dat vaak genoemd wordt dat de oorzaak van darmklachten een voedselintolerantie, een lekkende darm of een bacterie overgroei is. Maar die krijg je natuurlijk niet zo maar. Dus zijn het wat mij betreft helemaal geen oorzaken, maar gevolgen.
Een lichaam raakt nooit van zelf uit balans. Het gaat het zichzelf niet voor de lol moeilijk maken door eten niet goed te willen verteren, waardoor ik minder voedingsstoffen binnen krijg en zich meer vet afzet in mijn lichaam dan goed voor mij is.

De oorzaak bij mij zelf is mij wel duidelijk. Dat was stress.

Mijn uitdaging was en is om kalm te blijven in de chaos om mij heen. Als in het oog van een tornado. Gefocust op wat ik wél wil.
Dat begon met weten wat ik wél kan eten. Mijn FoodMarble helpt me hierbij.

Zo kom je uit de vicieuze hersen-darm cirkel. Want dat emotionele centrum in je darmen stuurt emotie signalen naar de hersenen als de darmen van slag zijn. Waardoor de darmen nog meer van slag raken. Waardoor er nog meer emotie komt, etcetera. Dus het is belangrijk dat die cirkel wordt doorbroken.

Dus pas niet alleen je voeding aan, maar werk ook aan de stress. Doe de gratis gelukshormonentest (vul mijn naam in als stressoloog in het zoekvenster). Of ga de natuur in. Dat kan een bos zijn, maar voor mij werkt mijn groentetuintje ook heel goed. Lekker aanrommelen in mijn tuin. Letterlijk even aarden. En over een paar maanden genieten van heerlijke zelfgekweekte groenten.