Gewichtig

Trots showde ze haar afgeslankte zelf op haar Facebookpagina. Ze zag er goed uit in haar nieuwe jurk. Het regende hartjes en duimpjes onder haar bericht. Zo knap hoe ze die kilo’s was kwijt geraakt door heel erg op haar calorie-inname te letten.

Een paar jaar later stond er een zelfde soort foto op haar Facebook tijdlijn. Paar jaar ouder. Andere jurk. Na weer te zijn aangekomen opnieuw afgevallen.

Ik kwam haar laatst tegen. Wéér flink aangekomen.

En zo jo-jo’t ze door het leven.

Is dit herkenbaar voor jou? Misschien is wat ik je nu ga vertellen dan een eye opener.

Afvallen is niet voor iedereen een kwestie van veel gaan bewegen en calorieën tellen.

Om ons lichaam activiteiten te laten ondernemen is brandstof nodig. Dat kan afkomstig zijn uit vetverbranding of uit suikerverbranding.

Bij vetverbranding verbrandt je daadwerkelijk lichaamsvet. Dus dat is wat je wil als je wil afvallen of als je in goede conditie wil blijven. Maar vaak blijven we hangen in suikerverbranding.

Het westerse voedingspatroon zit vol suikers. En dan bedoel ik de suikerklontjes suiker, die niet alleen in je koffie, thee, frisdranken, snoep en koek zit. Maar ook in potten groente, kant en klaar maaltijden, pakjes en zakjes, sauzen, vleeswaren, gekruid/gemarineerd vlees, enzovoort. Die suikers zijn in producten verstopt onder verschillende benamingen, zodat je het vaak niet eens herkent.

Maar wat ook suikers zijn, zijn koolhydraten. Brood, pasta, bami, pannenkoeken, ontbijtkoek, muesli, cereals. Graanproducten dus. En ook rijst, quinoa en aardappelen bevatten koolhydraten. Snelle koolhydraten, om precies te zijn. Want dat is de soort die we niet willen. De langzame koolhydraten uit groenten willen we juist wel.

Al die suikers zorgen ervoor dat we in suikerverbranding gaan in plaats van in vetverbranding. Google gewoon eens op snelle koolhydraten als je wil weten of een product voor suikerverbranding zorgt.

Het is best een overstap om af te stappen van de snelle koolhydraten. Een ‘normaal’ voedingspatroon zit vól koolhydraten: brood of cereals als ontbijt, brood als lunch, pasta, rijst of aardappelen bij je avondeten. En zo’n beetje álle tussendoortjes bevatten koolhydraten.

Hoe doe ik het?
Op dit moment eet ik ‘s ochtends glutenvrije granola, waaraan ik veel pitten, zaden, kokosrasp en  cacaonibs toevoeg. Ik eet het met amandelmelk. De granola bevat koolhydraten.
‘s Middags lunch ik warm. Vaak een restant groenten met vlees van de avond ervoor of ik maak verse soep. Hierin zitten geen snelle koolhydraten.
‘s Avonds eet ik veel groenten en vlees of vis. Over het algemeen geen koolhydraten. Soms een klein aardappeltje of 20 tot 30 gram rijst.
Mijn tussendoortjes probeer ik te beperkten. Liefst geen tussendoortjes. Maar in elk geval zonder snelle koolhydraten.

Maar dan nóg kan het zijn dat je nog steeds in die suikerverbranding blijft hangen.

Een paar factoren spelen hierbij een belangrijke rol.
Suikerverbranding is een zogenaamde zuurstofarme verbranding. Vetverbranding is een zuurstofrijke verbranding. Voor een zuurstofrijke vetverbranding zijn vitamines en mineralen nodig. Die nutriënten moet je dus wel binnenkrijgen. In onze voeding zitten niet meer genoeg nutriënten, onder andere doordat de bodem waarop groenten groeien is verschraald. We moeten de vitamines en mineralen dus binnenkrijgen via natuurlijke supplementen. Zie deze natuurlijke supplementen als een lucifer. Zonder lucifer kan je geen verbrandingsvuurtje aansteken. Je hebt de natuurlijke supplementen dus nodig. Heeft je lichaam niet voldoende vitamines en mineralen (lucifers) beschikbaar, dan kan er geen zuurstofrijke vetverbranding plaatsvinden. En dús is de verbranding dan de zuurstofarme suikerverbranding. Want je lichaam heeft wel energie nodig uit verbranding.

Daarnaast spelen stress en/of vermoeidheid een cruciale rol. Voor je lichaam is vermoeidheid ook stress, dus feitelijk gaat het alleen om stress. Stress kost je lichaam heel veel energie. Het heeft dan snel nieuwe energie nodig zonder daar veel voor te hoeven doen. Voor je lichaam is het dan het allergemakkelijkst om die energie uit suikerverbranding te halen. Want daar zijn geen omzettingsprocessen van vitamines en mineralen bij betrokken. Het levert weliswaar maar een klein beetje energie op, maar elk beetje is ingeval van stress meegenomen voor je lichaam. En dus blijf je als je stress hebt in die suikerverbranding hangen. Je komt dan niet toe aan vetverbranding en dus krijg je niet veel meer energie, val je niet af, of blijf je hangen op een bepaald gewicht.
Onze hele maatschappij is één en al stress. Denk aan deadlines, ergernis in de file, maar ook aan elektrosmog, en voedingsstress.  Voedingsstress wil zeggen dat ons lichaam ongezond eten en drinken omzet in onder andere stresshormonen.

Dát is een andere kijk op gewicht, toch?

Samengevat spelen de volgende factoren een essentiële rol bij gewichtsbeheersing:
-Verminder stress
-Gebruik de juiste natuurlijke supplementen
-Bied je lichaam minder suiker aan in de vorm van geraffineerde suiker (suikerklontjes) en in de vorm van snelle koolhydraten (vooral tarwe in brood, pasta, koekjes)

Om te kijken of je last hebt van stress, kun je de gratis gelukshormonentest doen. Je vindt de link onderaan deze mail. In de uitslag geeft de middelste kolom de mate van stress weer. En wist je dat een tekort aan het gelukshormoon Serotonine kan leiden tot gewichtstoename? Hoe het met je Serotonine staat zie je ook in de gelukshormonentest.

Om stress te verminderen kan mijn bodyscan meditatie je wellicht helpen. Je kunt hem gratis beluisteren als je je naam en emailadres achterlaat, via onderstaande link.

Edelstenen die je kunnen ondersteunen zijn Jaspis voor de stofwisseling in het algemeen en Prehniet specifiek voor de vetstofwisseling.

Weten welke natuurlijke supplementen cruciaal zijn voor een zuurstofrijke vetverbranding? Kijk op www.timeforhealing.nl/stress (je vindt dit onder het kopje Stressologie)

Hartelijke groeten,

Saskia Kenbeek

PS 1 Doe de gratis gelukshormonentest op www.stressologie.nl/gelukshormonen-kies/nl en vul in de zoekfunctie mijn naam in als stressoloog. Dan zie je hoe je dopamine, acetylcholine, GABA en serotonine gelukshormonen ervoor staan.

PS 2 Heb je mijn bodyscan meditatie al?