FoodMarble

Heb je last van je buik? Opgeblazen gevoel, of zet je buik letterlijk uit.
Rommelende darmen, diarree of juist constipatie.
En moe, zo moe.
Je merkt dat je van steeds meer soorten voeding last krijgt.  Eten wordt een steeds grotere puzzel.

Herken je één of meer van deze beschrijvingen?

In je darmen zitten bacteriën. Vooral in je dikke darm zitten er veel. Maar je hebt wel de goede soorten nodig. Het kan zijn dat de verkeerde bacteriën en schimmels de overhand hebben. En daar heb je dus last van.
In de dunne darm horen een stuk minder bacteriën te zitten. Maar het kan gebeuren dat als je uit balans bent, in de dunne darm een overgroei van bacteriën aanwezig is. Dit noem je SIBO (Small intestinal bacterial overgrowth).
Die bacteriën veroorzaken verschillende klachten.

Zou je meer grip op je klachten willen krijgen?
De bacteriën waar ik het net over had, ‘ademen’ waterstof of methaan uit. Die gassen adem je uit bij elke uitademing.
Door die gassen op specifieke momenten te meten, weet je of je darmen wel of niet blij zijn met die prei, ui, of sperziebonen. En dan weet je dat je dat product (voorlopig) beter even kan laten staan.

Misschien denk je nu, dat voel ik toch zo ook wel. Na het eten van prei, krijg ik direct buikpijn?
Niet iedereen kan goed bij zijn gevoel. Soms ben je er zo aan gewend geraakt hoe je buik voelt, dat het je niet eens meer opvalt als het nog een beetje meer pijn doet. Of het voelt niet ongemakkelijk, maar je wordt er moe van. Of je krijgt hoofdpijn. Terwijl je die link met vermoeidheid of hoofdpijn nooit eerder hebt gelegd.

Of je hebt geen zin om de hele dag pen en papier bij de hand te moeten hebben en steeds te noteren wat je hebt gegeten.

En je vind het maar lastig om per 3 dagen één product uit te kunnen proberen of je hier wel of niet tegen kan.

FoodMarble Aire 2 is een handig klein apparaatje dat waterstof en methaan kan meten.
Je ademt een aantal keer per dag uit in de FoodMarble Aire 2, typt in de app wat je hebt gegeten en gedronken en FoodMarble laat je zien hoe je reageert op wat je zojuist hebt gegeten of gedronken. Zo weet je precies welke producten je gewoon kan blijven eten en drinken en wat je  (voorlopig) beter kan laten staan.

 

 

 

 

Wil je in één keer* weten hoe je op hele productgroepen reageert?
Dat kan met de voedselintolerantie testkit met lactose, fructose, sorbitol en inuline.  Deze groepen noem je ook wel FODMAP. Je hoeft dan niet langer ieder voedingsmiddel afzonderlijk uit te proberen, maar je weet gelijk voor een hele productgroep dat bijvoorbeeld alles met sorbitol (bijv sperziebonen) een no go voor je zijn. En dat bijvoorbeeld lactose gewoon blijkt te kunnen, terwijl je juist uit voorzorg ook maar geen melkproducten meer gebruikte. Superhandig dus om te weten dat je die pannenkoek wel kunt eten.

* Volg de 6 weekse challenge.
Fase 1 is de basis. Je houdt gedurende 1 week bij op de app wat je eet en drinkt en hoe je hierop reageert.
Fase 2 is de reset. Je vermijdt 1 week, of zoveel langer als je wil, de zogenaamde FODMAP producten. Heb je moeite om dan nog wat lekkers te eten te verzinnen, dan heeft FoodMarble receptsuggesties. Hieronder lees je mijn eigen eenvoudige receptideeën.
Fase 3 is de ontdekkingsfase. Test elke week een FODMAP. Deze fase duurt 4 weken.

 

 

Eenvoudige receptideeën
Ik zelf vond Low FODMAP eten erg meevallen. Ik heb daarbij ook nog alle suikers, eieren en glutenproducten laten staan. Het is even omschakelen en de eerste 2 dagen heb ik hoofdpijn gehad doordat ik ook met koffie ben gestopt.
Wortelen, courgette, tomaten, taugé, paprika, spinazie zijn prima ingrediënten om lekkere prutjes van te maken. Beetje tomatenpuree en water erdoor om het wat smeuïger te maken. Wat oregano, marjoraan, rozemarijn voor de smaak. En witte rijst, quinoa of haverrijst erbij.  Of aardappelen. Of niets hiervan, om koolhydraten te verminderen. Geen jus. En meestal Kipfilet, rundvlees, rundergehakt of vis.
Ik doe niet alle groenten in mijn gerecht, maar wissel het af.  Ik eet dit één a twee keer per dag. Bij de Hema kan je thermospotjes kopen, zodat je je warme eten mee naar je werk kunt nemen als lunch. Ze zijn ook bij Bol.com te koop.
Bietjes (niet uit een potje) gaan bij mij ook goed. Of hutspot: aardappelen met wortelen koken en stampen. Droog eten, of met amandelmelk erdoor.  Stukje rundvlees of kipfilet erbij eventueel.

Als ontbijt glutenvrije granola. Of bananenkoekjes: banaan prakken met wat boekweitmeel. Dit worden 3 of 4 koekjes, die je in de pan bakt met kokosolie of olijfolie.
Pannenkoeken kan ook als blijkt dat je ei goed verdraagt: Boekweitmeel, ei en water.  Tomatenpuree over de pannenkoek en lekker eten. Of  groenteprutje erop en de pannenkoek oprollen. Dan heb je een soort burrito.
Banenenkoekjes kunnen ook met ei.

Ongebrande en ongezouten noten vind ik lekker als tussendoortje. 

En verder veel water en kruidenthee.

Op internet zijn lijsten te vinden met voedingsmiddelen die wel of niet binnen Low Fodmap gegeten kunnen worden.

 

Vermoed je SIBO, dus teveel bacteriën in je dunne darm, dan is er ook een SIBO-testkit.
In ziekenhuizen kan je ook op SIBO laten testen. Maar ziekenhuizen testen alleen op waterstof. Er zijn echter bacteriën (ik noem ze gemakshalve maar even zo) die waterstof opeten en vervolgens methaan uitscheiden. Als dus alleen gemeten wordt op waterstof, dan kan het lijken dat er geen probleem is, omdat er weinig waterstofgas wordt gemeten. Meet je ook op methaan, dan zal de methaan meting wél hoog uitvallen, omdat die methaan bacteriën de waterstof-uitscheidende-bacteriën hebben opgegeten.

Er zijn ook testen die je kunt kopen, en na gebruik opsturen naar een laboratorium. Die testen zijn over de honderd euro. En maak je een fout, doordat je bijvoorbeeld verkeerd in een buis ademt, dan is de test niks meer waard. Een foutje bij FoodMarble is niet erg. Je doet de test gewoon opnieuw. Want je krijgt een reserve bakje test-suiker bij je SIBO-testkit. Ook handig om op een later moment nogmaals te meten of je SIBO-klachten zijn afgenomen.

Je kunt dus zelf meten of je SIBO hebt.

De uitslag van de voedselintolerantietest zie je in de app, in de vorm van ‘positief’ of ‘negatief’. Heb je behoefte aan een gedetailleerde uitslag in parts per million, dan kan je die bij mij opvragen als je je gebruikersnaam en emailadres aan mij doorgeeft. Die uitslag kan je eventueel samen met een diëtist bespreken. Na de voedselintolerantietest weet je tegen welke productgroepen je wél kunt.

De uitkomst van de SIBOtest krijg je niet in je app, maar via mijn online dashboard.
Ik heb daarvoor alleen je gebruikersnaam en emailadres nodig. Zo kan ik jou de resultaten van de tests doorgeven. Ik hoef verder niet te weten wie je bent, als je dat niet wil. 

De resultaten van de dagelijkse metingen kan je zelf zien op je App. En zoals gezegd, daar hou je ook dagelijks bij wanneer je wat hebt gegeten of gedronken.  Je kunt ook noteren welke mate van stress je had en hoe je hebt geslapen. Want er zit namelijk een relatie tussen stress, slaap en darmen.

Goed om te weten:
– Er zit één jaar garantie op de FoodMarble Aire 2.
– Toegang tot de App is gratis.
Gratis verzending van het FoodMarble Aire 2 apparaat wereldwijd. Levertijd is 7 tot 10 werkdagen volgens FoodMarble. Maar ik had hem al 2 werkdagen na mijn bestelling.
– De FoodMarble Aire 2 maakt verbinding met de app via bluetooth. Een meting duurt ongeveer 2 minuten. Daarna gaat de FoodMarble vanzelf uit. De bluetoothverbinding is dus slechts heel kort.
– Voor vragen tijdens het gebruik of bij vragen over het apparaatje heeft FoodMarble een klantenservice. Ik krijg binnen een paar uur reactie op mijn mails, dus dat werkt erg snel. De klantenservice zit in Ierland, dus de voertaal is Engels. Maar sinds google translate bestaan taalbarrières gelukkig niet meer.
– FoodMarble werkt sinds 2000 samen met het Johns Hopkins Medical Center aan een clinical trial.

 Bestellen
De FoodMarble Aire 2 kost normaal 229 euro en wordt wereldwijd gratis verzonden.
– Bestel je de FoodMarble Aire 2 via mij, dan ontvang je 15% korting op je bestelling.
– Als je meteen de voedselintolerantie testkit van 49 euro meebestelt, krijg je deze ook met 15% korting én je betaalt geen verzendkosten over de testkit. Bestel je de testkit later, dan betaal je voor de testkit wel verzendkosten (15 euro).
– De SIBO-testkit van 19 euro is sowieso alleen via bij FoodMarble aangesloten therapeuten zoals ik te bestellen, en alleen in combinatie met een FoodMarble apparaat. Ook hierover ontvang je 15% korting.

De documenten die je van FoodMarble krijgt en de app zijn Engeltalig. Je krijgt van mij de Nederlandse vertaling van de documenten zodat je er gemakkelijk mee aan de slag kunt. De App wijst zichzelf. In het begin zal je waarschijnlijk in google even de Engelse vertaling van wat levensmiddelen moeten opzoeken.

Als je dat wil, dan kan je met de uitslagen van de tests samen met je diëtist een behandelplan opstellen.
Ik de toekomst kan je ook bij mij een consult boeken. Dit is nu nog niet mogelijk.

 

Heb je interesse in een Foodmarble Aire 2 met 15% korting en één of beide testkits (ook met 15% korting), stuur dan een email naar saskia@timeforhealing.nl

 

Weet je nu al dat je geen SIBO-test hoeft, dan kan je ook direct bestellen. 

Bestel je FoodMarble met 15% korting

Let dan wel op dat je de zwarte FoodMarble bestelt, omdat die zowel waterstof als methaan meet.
Je betaalt met creditcard. Heb je geen creditcard, mail me.
Stuur mij sowieso even een mailtje want de resultaten van de voedselintolerantietest komen bij mij binnen, als je via bovenstaande knop hebt besteld. En ik kan je dan ook de Nederlandse vertaling van de documenten sturen.

 

FoodMarble geeft je inzicht in de voeding waar je (nu nog) niet tegen kunt. Het lost de problemen niet op. Hiervoor is het nodig om je darmen te gaan herstellen. Je gebruikt hiervoor supplementen in de vorm van vitaminen, mineralen, kruiden en olie.  Meer hierover lees je op de pagina darmen.