Feel good

Volgens mij ben ik serotonine fan!
Vorige week heb ik er onbedoeld zelfs twee Facebook berichten over geschreven. En nu dus deze blog.

Serotonine is je feel good hormoon.
Kenmerken zijn: leven in het moment, onbezorgd, vrolijk, realist, impulsief, goed slapen, sociaal, speels, vindingrijk, fysiek, avontuurlijk, outgoing, passie, flexibel, vrijheid, optimistisch, loyaal, vriendschappen.

Serotonine wordt voor 80% aangemaakt in je darmen. Heb je stress, of sta je altijd ‘aan’, dan krijgen je darmen het te verduren en wordt er minder serotonine aangemaakt. Dat kan grote gevolgen hebben voor je stemming.

Heb je een serotonine tekort dan herken je vast slaapproblemen, angst, depressie, oververmoeidheid, brein laadt niet meer op, pijngevoelig, darmproblemen, hoofdpijn/migraine, PMS, gewichtstoename, geen plezier meer, slechte concentratie, gesloten, paranoia.

Ik moet hierbij gelijk denken aan twee edelstenenCitrien, die voor mij het zonnetje in huis representeert, zuiverende eigenschappen heeft en zo je spijsverteringsstelsel kan helpen ontgiften. En rode jaspis, die bescherming biedt tegen stress en angst en innerlijke rust en evenwicht bevordert. Zij kunnen je ondersteunen om je serotonine-kenmerken meer in balans te brengen.

Wat ik zo mooi vind aan het gelukshormoon serotonine is dat het wordt omgevormd naar melatonine, het slaaphormoon. Heb je moeite met inslapen of doorslapen, dan kan je dat via deze twee hormonen aanpakken.
Je kunt melatoninetabletjes nemen. Dan slaap je gemakkelijker. Maar het nadeel is dat je lichaam ontleert hoe het zelf melatonine moet aanmaken. En dan kan je van de regen in de drup belanden.

Je kunt ook je serotonine stimuleren, zodat je lichaam zélf meer melatonine gaat aanmaken. En dat kan op verschillende manieren.
Serotonine wordt in je lichaam aangemaakt uit het aminozuur tryptofaan. Dus je moet zorgen dat je eiwitten eet waaruit tryptofaan kan worden gemaakt. Dat zijn bijvoorbeeld bruine rijst, zonnebloempitten, pompoenzaadjes, sesamzaadjes, bananen.

Een andere mogelijkheid is om kruiden te gebruiken: griffonia, ook wel slaapmutsjeskruid  of saffraan bijvoorbeeld. Let op dat je GEEN griffonia neemt als je anti depressiva gebruikt! Saffraan kan wel samen met anti depressiva.

En je kunt kiezen voor natuurlijke supplementen. Zowel griffonia als saffraan zijn in supplementvorm te koop, zodat je ze in een veel geconcentreerdere vorm binnenkrijgt. Wil je weten wat ik hiervoor inzet, stuur me een mailtje.

Serotonine wordt voor het grootste gedeelte aangemaakt in je darmen. Dus naast de tips die ik net gaf welke voeding je zou kunnen eten is het heel belangrijk dat je darmgezondheid optimaal is. En dat is met het westerse voedingspatroon haast niet mogelijk. Verminder waar mogelijk de suikers, pakjes en zakjes, gluten, zuivel, koffie en alcohol. Eigenlijk zegt mijn orthomoleculaire opleiding in plaats van ‘verminder’ het woordje ‘vermijd’. Maar ik ben bang dat ik je dan meteen wegjaag……

Wat ook heel fijn is voor je darmen is aloe vera sap met de pulp er nog in. Je kunt het gewoon in de supermarkt kopen. Je mag me mailen welke van de Jumbo ik gebruik.

Een mooie edelsteen voor je darmen is Carneool. Het stimuleert de spijsvertering, ontspant je buik, en zorgt ervoor dat vitamines en mineralen die nodig zijn om uit eiwitten hormonen aan te maken goed door je lichaam worden opgenomen.

Hoe is het met jouw feel good hormoon serotonine?

PS Doe de gratis gelukshormonentest op www.stressologie.nl/gelukshormonen-kies/nl  en vul in de zoekfunctie mijn naam in als stressoloog. Dan zie je hoe je serotonine, dopamine, acetylcholine en GABA gelukshormonen ervoor staan.