Darmen

Wanneer je net als ik opeens, of misschien al jaren, gevoelige darmen hebt, kan het een hele zoektocht zijn om erachter te komen wat je wél kunt eten.
Dankzij mijn opleiding Orthomoleculair Therapeut, darm-cursussen en Oervoeding-traningen weet ik wat ik het beste wel of niet kan eten in verband met mijn darmklachten.

Bij prikkelbare darm syndroom, SIBO, Leaky Gut, disbyose, voedselintolerantie en andere darmproblemen reageren je darmen te heftig op normale voedingsproducten. Dat komt bijvoorbeeld omdat je darmen niet voldoende spijsverteringsenzymen aanmaken, zoals lactase en amylase of voeding te verteren. Te grote brokjes voedingsresten blijven dan in je darmen achter. En dat kan gaan rotten. Daarbij komen toxische stoffen vrij. 
Gevolg is dat je een opgezette buik kunt krijgen. Die opgeblazen buit kan eruit zien alsof je maanden zwanger bent. Of je gaat winden laten. heel gênant.  Buikpijn is ook een veelvoorkomend verschijnsel. Het begint ongeveer een half uur na de maaltijd en de buikkrampen kunnen uren aanhouden. 
Andere symptomen zijn boeren, misselijkheid, hoofdpijn, rommelende darmen.
Als de klachten al in je maag beginnen dan kan het ook zijn dat je zuurbranden hebt door het maagzuur dat omhoog komt. Maagzuurremmers zijn dan niet de oplossing.

Wat dan wel?
Pas je voeding aan.
Wanneer je low FODMAP gaat eten, haal je de triggers weg. Je spijsverteringssysteem kan dan eindelijk tot rust komen.

Als je producten eet of drinkt waar je darmen niet blij van worden, produceren de bacteriën in je darmen waterstofgas en methaangas. Die gassen adem je uit.  Je kunt die uitgeademde gassen meten. De hoeveelheid uitgeademde waterstofgas of methaangas geeft aan wat de mate van jouw intolerantie is voor de betreffende voeding.  Zo weet je dat je de broccoli of de melk of de sperziebonen het best een tijdje kunt laten staan, maar dat kaas of een eitje bijvoorbeeld geen problemen bij jou veroorzaken.

Weten hoe je zelf dagelijks wanneer je wil je adem kunt meten? Hoe je heel eenvoudig tot 9 ademtesten per dag kunt doen en kunt zien hoe je reageert op dat wat je net hebt gegeten?

Lees verder hoe je kunt meten wat je kan eten

 

Gebruik supplementen
Iedereen zit anders in elkaar. Daarom kan ik niet voor jouw specifieke darmklachten een algemeen advies geven.
De supplementen die ik zelf gebruik, zijn:

Ontstekingsremmend:
vloeibare vitamine D3 met K2 druppels op oliebasis van Vitakruid. Ik gebruik hiervan 1 à 2 druppels per dag. Je doet dus heel lang met een flesje. Als je deze of andere supplementen bestelt op vitakruid.nl, gebruik dan de code Timeforhealing10 voor 10% korting.

– omega3:  levertraan met boterolie volgens concept van Weston Price. Zelf heb ik de naturelsmaak en ik vind het niet lekker. Maar de smaak is ook zo weer weg. Chocoladesmaak of kaneelsmaak bestaan ook.

Bevorderlijk voor de vertering van je voedsel in maag en darmen:
spijsverteringsenzymen (met Betaïne HCL en pepsine). Helpt je je eten te verteren.

Bevordert de bewegelijkheid van de darm:
Zweeds kruidenbitter volgens recept van Maria Treben. Ik verdun het met water. Je hebt maar een heel klein beetje nodig. Het is voor van alles te gebruiken. Google maar eens.

Mariadistel formule: om de lever te ondersteunen

Vitamine B actief complex: bevat verschillende B-vitaminen voor verschillende functies in het lichaam

Magnesium: let op dat je de goed opneembare varianten neemt, zoals magnesiumbisglycinaat en magnesiumtaurine.

Vitamine C: als je de versie met bioflavonoïden neemt, hoef je bij je vitamine C tabletje geen roosvicee te drinken of sinaasappel te eten. 
Op de website van vitakruid.nl kan je deze supplementen vinden.
Voor 10% korting op je bestelling vul je code Timeforhealing10 in.

Basische druppels. Meer hierover lees je op mijn pagina over verzuring.

Doe het niet alleen
Zelf heb ik heel veel gehad aan het online programma van Allways Healthy. Emilia begeleidt je in haar D.A.R.M. programma stap voor stap door het hele proces van detox, aanvullen, reinigen en moduleren. Het is heel goed opgebouwd, inclusief recepten, soorten supplementen bij verschillende soorten klachten, soorten testen en hoe je de uitslagen kunt lezen, het weer opbouwen va1n je eetpatroon en nog veel meer. 
Ook een hele module over SIBO. Emilia heeft zelf SIBO gehad, heeft contact met Amerikaanse artsen en heeft zo veel informatie.
Je kunt vragen stellen bij alle modules en maandelijks is er een Q&A webinar waar je ook met je vragen terecht kunt. 
Ik heb de adviezen uit het online programma gecombineerd met mijn FoodMarble en de hierboven genoemde supplementen.

 

De linkjes zijn affiliate links. De verkoopprijs voor jou blijft hetzelfde, maar ik krijg een klein percentage als vergoeding. 
Met de code van vitakruid.nl krijg je 10% korting op je bestelling.