Darmen

Wanneer je net als ik opeens, of misschien al jaren, gevoelige darmen hebt, kan het een hele zoektocht zijn om erachter te komen wat je wél kunt eten.
Dankzij mijn opleiding Orthomoleculair Therapeut, darm-cursussen en Oervoeding-traningen weet ik wat ik het beste wel of niet kan eten in verband met mijn darmklachten. Door mijn voeding aan te passen en aan te vullen met natuurlijke supplementen heb ik mijn darmproblemen inmiddels onder controle.

Bij prikkelbare darm syndroom, SIBO, Leaky Gut, disbyose, voedselintolerantie en andere darmproblemen reageren je darmen te heftig op normale voedingsproducten. Dat komt bijvoorbeeld omdat je darmen niet voldoende spijsverteringsenzymen aanmaken, zoals lactase en amylase of voeding te verteren. Te grote brokjes voedingsresten blijven dan in je darmen achter. En dat kan gaan rotten. Daarbij komen toxische stoffen vrij. Wat ook kan is dat er te grote openingen in het darmslijmvlies ontstaan waar voedingsresten doorheen kunnen. 
Gevolg is dat je een opgezette buik kunt krijgen. Die opgeblazen buit kan eruit zien alsof je maanden zwanger bent. Of je gaat winden laten. heel gênant.  Buikpijn is ook een veelvoorkomend verschijnsel. Het begint ongeveer een half uur na de maaltijd en de buikkrampen kunnen uren aanhouden. 
Andere symptomen zijn boeren, misselijkheid, hoofdpijn, rommelende darmen.
Als de klachten al in je maag beginnen dan kan het ook zijn dat je zuurbranden hebt door het maagzuur dat omhoog komt. Maagzuurremmers zijn dan niet de oplossing.

Wat dan wel?
Pas je voeding aan.
Wanneer je tijdelijk low FODMAP gaat eten, haal je de triggers weg. Je spijsverteringssysteem kan dan eindelijk tot rust komen.

Als je producten eet of drinkt waar je darmen niet blij van worden, produceren de bacteriën in je darmen waterstofgas en methaangas. Die gassen adem je uit.  Je kunt die uitgeademde gassen meten. De hoeveelheid uitgeademde waterstofgas of methaangas geeft aan wat de mate van jouw intolerantie is voor de betreffende voeding.  Zo weet je dat je de broccoli of de melk of de sperziebonen het best een tijdje kunt laten staan, maar dat kaas of een eitje bijvoorbeeld geen problemen bij jou veroorzaken.

Weten hoe je zelf dagelijks wanneer je wil je adem kunt meten? Hoe je heel eenvoudig tot 9 ademtesten per dag kunt doen en kunt zien hoe je reageert op dat wat je net hebt gegeten?

Lees verder hoe je kunt meten wat je kan eten

Naast tijdelijk Low FODMAP eten, mag je ook structureel je voedingspatroon gaan aanpassen.  

 

Gebruik natuurlijke supplementen
Iedereen zit anders in elkaar. Daarom kan ik niet voor jouw specifieke darmklachten een advies geven.

 Je darmen moeten herstellen. Hiervoor gebruik je meerdere producten.

Begin met het gebruik van Omega 3 balance oil voor je celgezondheid, het tegengaan van ontstekingen in de darmen en voor de doorlaatbaarheid van de cellen. Want als de cellen niet doorlaatbaar zijn, kunnen er geen voedingsstoffen in worden opgenomen. Balance oil is de enige bekende olie die meetbaar werkt voor je celdoorlaatbaarheid. Lees hier meer over Balance oil.

Bestel je je Balance oil bij mij, dan geef ik je graag een algemeen supplementenadvies ter verlichting van je darmproblemen.

 

Als je het niet alleen wil doen

Zelf heb ik veel gehad aan het online programma van Allways Healthy. Emilia de Vries begeleidt je in haar online D.A.R.M. programma stap voor stap door het hele proces van detox, aanvullen, reinigen en moduleren. Het is heel goed opgebouwd, inclusief recepten, soorten supplementen bij verschillende soorten klachten, soorten testen en hoe je de uitslagen kunt lezen, het weer opbouwen va1n je eetpatroon en nog veel meer. 
Ook een hele module over SIBO. Emilia heeft zelf SIBO gehad, heeft contact met Amerikaanse artsen en heeft heel veel kennis.
Je kunt vragen stellen bij alle modules en maandelijks is er een Q&A webinar waar je ook met je vragen terecht kunt. 
Ik heb de adviezen uit het online programma gecombineerd met mijn FoodMarble en meerdere supplementen.

 

De linkjes zijn affiliate links. De verkoopprijs voor jou blijft hetzelfde, maar ik krijg een klein percentage als vergoeding.