Basis op orde

Veel mensen hebben het idee dat ze gezond eten: 200 gram groenten en 2 stuks fruit. Dat is wat de schijf van vijf van het voedingscentrum altijd adviseerde. Ze denken dat ze zo genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgen om gezond te blijven.

Maar wist je dat de hoeveelheid nutriënten (vitamines en mineralen) in groenten en fruit sinds 1985 met ongeveer 75% zijn afgenomen? Er zit dus bijna niks meer in. Nog wel andere stofjes en natuurlijk vezels. Dus daarom blijft het heel belangrijk om groenten en fruit te eten. Het advies is momenteel om circa 500 gram groenten en 3 stuks fruit per dag te nemen. Je zult dit advies trouwens niet bij het voedingscentrum tegenkomen.

Schep ‘s avonds een lepel extra groenten op, bij de lunch een bakje salade of een warme lunch, en neem ‘s ochtends een lekkere smoothie (wel goed kauwen!). Dan kom je al ver boven de 200 gram groente.  500 gram red ik zelf lang niet elke dag, maar  ik doe mijn best zoveel mogelijk groente en fruit in mijn dag in te passen.

Maar zelfs mét 500 gram groenten en 3 stuks fruit komen we nog niet aan de vitamines en mineralen die het lichaam in de basis nodig heeft voor onder meer de stofwisseling.

Het woord stofwisseling mag je heel letterlijk nemen. Het ene stofje wordt omgezet in het andere stofje. Dat kan alleen maar als er voldoende van bepaalde vitamines en mineralen aanwezig zijn om die omzetting voor elkaar te krijgen.
Zo wordt het stofje tryptofaan met behulp van vitamines en mineralen omgezet in het stofje serotonine. Je kent serotonine misschien wel als het feel good hormoon. En serotonine wordt weer omgezet in melatonine, zodat je goed in slaap kunt komen. Ook voor die omzetting zijn weer vitamines en mineralen nodig.

 

De meeste supplementen die ik gebruik zijn van één productlijn, zodat ik weet dat ze optimaal op elkaar zijn afgestemd. Maar het begint allemaal met Omega 3 met olijfpolyfenolen.

Omega 3
Omega 3 is belangrijk voor je celgezondheid. Bij heel veel mensen is de verhouding tussen omega 3 en omega 6 (sterk) uit balans.
Probeer je omega 6 te verminderen, door minder verzadigde vetten, transvetten en soja te gebruiken. En boost daarnaast je omega 3 inname met vette vis, zeewier, algen en een goede omega 3 olie.
Daarnaast is het essentieel dat voedingsstoffen in de cel kunnen worden opgenomen. Anders slik je al die pillen voor niks en gebeurt er niet veel met de groenten en fruit die je eet. Ook hierom staat de omega 3 olie die ik gebruik bekend.

Als omega 3 olie gebruik ik Balance oil. Je bestelt ‘m hier.