Basis op orde

Veel mensen hebben het idee dat ze gezond eten: 200 gram groenten en 2 stuks fruit. Dat is wat de schijf van vijf van het voedingscentrum altijd adviseerde. Ze denken dat ze zo genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgen om gezond te blijven.

Maar wist je dat de hoeveelheid nutriënten (vitamines en mineralen) in groenten en fruit sinds 1985 met ongeveer 75% zijn afgenomen? Er zit dus bijna niks meer in. Nog wel andere stofjes en natuurlijk vezels. Dus daarom blijft het heel belangrijk om groenten en fruit te eten. Het advies is momenteel om minimaal 500 gram groenten en 3 stuks fruit per dag te nemen. Je zult dit advies trouwens niet bij het voedingscentrum tegenkomen.

Schep ‘s avonds een lepel extra groenten op, bij de lunch een bakje salade of een warme lunch, en neem ‘s ochtends een lekkere smoothie. Dan kom je al ver boven de 200 gram groente.  500 gram red ik zelf lang niet elke dag, maar  ik doe mijn best zoveel mogelijk groente en fruit in mijn dag in te passen.

Maar zelfs mét 500 gram groenten en 3 stuks fruit komen we nog niet aan de vitamines en mineralen die het lichaam in de basis nodig heeft.

Voor vrijwel iedereen geldt dat het goed is om het volgende in je dagelijkse patroon in te passen:

Vitamine C
Neem je ascorbinezuur, neem daarbij dan altijd een sinaasappel, of rozebottel (bijvoorbeeld roosvicee). Anders wordt de vitamine C niet opgenomen.
Of koop een vitamine C met bioflavonoïden erin. Dan hoef je er niet iets bij te eten of te drinken voor een goede opname.

Ik neem Vitamine C neem vóór het ontbijt.

 

Vitamine B complex, bevat 8 wateroplosbare vitamines met veel verschillende, belangrijke functies. Je neemt ze ‘s morgens in omdat ze een activerende invloed op het energieniveau kunnen hebben.

 

Vitamine D3 en K2
Neem de druppel-versie, want dit zijn vetoplosbare vitaminen.
Gebruik dit bij een maaltijd met vet. Dus meestal de avondmaaltijd, maar het kan ook op een ander moment op dag wanneer je iets met vet eet.
Ik bedoel dan gezonde vetten en niet de frituur.

Omega 3
bij heel veel mensen is de verhouding tussen omega 3 en omega 6 (sterk) uit balans.
Probeer je omega 6 te verminderen, door minder verzadigde vetten, transvetten en soja te gebruiken. En meer vette vis, zeewier, algen. Een omega 3 supplement kan ook.

Omega 3 kan het best met een hoofdmaaltijd worden ingenomen.

 

Magnesium
Door stress verbruik je heel veel magnesium.
Neem magnesium voor het slapengaan, omdat het een ontspannend effect heeft.
Gebruik geen magnesiumoxide want dat wordt niet goed opgenomen.
Kies bijvoorbeeld voor magnesium bisglycinaat of magnesiumtaurine of een combinatie daarvan.

 

Wil je een selectie van deze basis, kies dan voor Vitamine C, Vitamine D3+K2 en Omega 3

 

Wil je bij vitakruid.nl, balancepharma.nl of vitortho.nl bestellen? Geef aan mij aan welke producten je precies wil, want ik kan als therapeut voor jou de supplementen met korting bestellen. Jij ontvangt dan 20% korting op de prijzen van de producten.
Je kunt ook zelf bestellen bij vitakruid.nl met 10% korting via de kortingscode Timeforhealing10