Alles heeft een ritme

Hoe ben jij vanochtend wakker geworden?

Uitgerust en vol enthousiasme dat er weer een nieuwe dag is aangebroken?

Of moe en futloos, omdat je ‘s nachts wakker hebt gelegen en vanochtend misschien ook al een tijd min of meer wakker lag te wachten op de wekker.

Misschien heb je wel eens van het stresshormoon cortisol gehoord.
Dat hormoon wordt, zoals de naam al aangeeft, door je lichaam aangemaakt ten tijde van stress. Zodat je het langer volhoudt.
Maar cortisol wordt ook ‘s ochtends aangemaakt, zodat je alert wakker wordt.
Je hormoon melatonine, het slaaphormoon, is op dat moment op zijn laagst. Dat helpt natuurlijk ook mee bij het fit wakker worden.

Als je ‘s nachts wakker wordt en niet goed meer kunt slapen en vervolgens ‘s ochtends brak je bed uit komt, dan heeft je cortisol te vroeg gepiekt. Meestal is dat dan rond 3 à 4 uur ‘s nachts. In plaats van rond 7 uur à 8 uur ‘s morgens.

 

Dat heeft weer te maken met dat je melatonine ‘s avonds laat niet op zijn hoogst is geweest, maar ergens in de ochtend.

In het plaatje zie je hoe je cortisol-melatonine ritme hoort te zijn. Maar heb jij juist ‘s avonds veel energie, stap je elke ochtend moe uit je bed en pep je jezelf op met koffie om wakker te worden?
Weet dan dat je cortisol-melatonine ritme uit balans is.

Je kunt hier zelf wat aan veranderen.
Probeer een tijdje  om een uur eerder naar bed te gaan.
Geen schermpjes voor het slapengaan.
Doe een rustgevend avondritueeltje zodat je lichaam gaat herkennen dat het tijd wordt om te slapen. Drink bijvoorbeeld een kop kruidenthee, masseer jezelf met ontspannende essentiële olie zoals Stress Away, of inhaleer deze.
Melatonine tabletjes is niet de oplossing, want je lichaam maakt dan zelf geen melatonine meer aan. Als je ondersteuning wilt gebruiken is het beter om een supplement te nemen dat bepaalde hormonen stimuleert, waaruit melatonine wordt aangemaakt.

Ik vond het zelf nogal een eye opener toen ik hoorde over een verschoven cortisol-melatonine ritme en wat je eraan kunt doen om het te herstellen.
Is het herkenbaar voor jou?

PS: Benieuwd naar mijn olietje Stress Away? Ik vertel er HIER meer over.