3 tips om naar je buik te ademen

 

Je bent hem vast eerder tegengekomen: de beste manier om te ademen is tot in je buik. Maar dat lukt niet altijd.

Veel mensen ademen hoog, in hun borst. Hun buik doet niet mee. Hun ademhaling is kort. Ze gebruiken de zuurstof die ze inademen hierdoor niet volledig. En ook de energie die je tegelijkertijd met de zuurstof kan inademen wordt niet goed benut.

Als je gesport hebt en buiten adem bent, dan adem je hoog. En dat is op dat moment oké. Als je gestresst bent adem je ook in je borst. Maar op dat moment is het niet de bedoeling.

Maar zie maar eens om in een stress situatie toch naar je buik te ademen. Als het je lukt, zakt de stress waarschijnlijk heel snel. Maar hoe doe je het?

Ik heb 3 tips voor je.

Terwijl je zo rustig mogelijk als je kunt ademt en zo veel mogelijk naar je buik toe ademt als lukt zeg je bij elke uitademing in gedachten met een lage stem Rust (ruuuusssst). Of andere kalmerende woorden die je langzaam en met een lage stem in stilte uitspreekt. Je zal merken dat je ademhaling lager komt.

 

Heb je gelegenheid om te gaan zitten, ga dan met 1 bil op je hand zitten. Voel hoe ongemakkelijk het zit. Haal na een paar minuten je hand weg en voel je letterlijk in de stoel zakken. Deze helpt ook heel goed als je de neiging hebt om te hyperventileren. Je aandacht wordt naar laag in je lichaam getrokken.

 

Als je kunt gaan liggen is het helemaal fijn. Zowel in een stress situatie maar ook als je gewoon eens aandacht aan je zelf wil geven. Jezelf toestaat dat zuurstof en energie goed door je lichaam stromen.
Ga op je rug op bed liggen. Je hebt je knieën opgetrokken met je voeten plat op het bed. Laat nu allebei je knieën naar rechts vallen. Leg je linkerhand naast je hoofd. Je zult merken dat je niet anders kan dan naar je buik ademhalen in deze houding. Als je je knieën naar links wil en je rechterhand naast je hoofd, kan dat ook.

Edelstenen kunnen je hierbij ondersteunen. Mijn edelstenen koop ik hier bij Spiru.